lørdag 1. februar 2014

Har hunder følelser?



Alle som eier eller kjenner en hund vet egentlig svaret på dette. Ja, naturligvis har hunder følelser! Men det var en tid da man ikke var klar over dette, og gikk ut ifra at hunder kun opererte etter instinkter og reflekser.  Som følge av det ble en del forsøk gjort og treningsmetoder og redskaper utviklet, som ikke tok hensyn til hvordan hunden hadde det, eller hvordan de påvirket hunden følelsesmessig eller mentalt. I dag vet vi heldigvis bedre.


Hunder og mennesker er begge pattedyr, og hjernene våre er temmelig likt bygget opp. Vi har for eksempel de samme delene i hjernen som styrer følelser, kalt «det limbiske system».
Basert på den forskningen som er gjort hittil, tror man i dag at hunder befinner seg på samme utviklingsnivå som et ca to og et halvt år gammelt barn. Barn i denne alderen kan oppleve:

-Glede
-Kjærlighet
-Frykt
-Hengivenhet
-Tilfredshet
-Bekymring
-Begeistring
-Mistenksomhet
-Avsky
-Sinne
-Blyghet
-Opphisselse

Så vi kan gå ut ifra at hunder også har muligheten til å oppleve disse.   

Man vet også at hunder har det som kalles «speilnevroner» i hjernen. Det er disse som hjelper oss til å sette oss inn i hvordan andre har det, altså å føle empati.

Det er viktig å huske på at forskningen ennå er på begynnerstadiet her, og stadig mer utrolige ting om hunders hjerner og følelser blir oppdaget hele tiden. Det finnes egentlig ingen grunn til å tro at de ikke deler det samme følelsesregisteret som oss. Det finnes fremdeles altfor lite forskning på feltet til å kunne si det sikkert.




Hva betyr det for oss som hundeeiere at hunder har følelser? Det viktigste etter min mening, er at vi tar hensyn til disse følelsene i vår omgang med og trening av hunden. Uansett om det gjelder kos, hverdagslydighet, håndtering eller å jobbe med hunder som har bitt eller utagerer, ønsker vi aldri å fremkalle følelser som bekymring, frykt eller sinne. Vi ønsker å gi hunden følelser som tilfredshet, glede, begeistring og hengivenhet. Og det er fullt mulig.

Det bør også påvirke valg av utstyr man bruker til hunden. Forsøk å sette deg inn i hvordan det oppleves for hunden. Din og hundens opplevelse av noe er sannsynligvis ikke så forskjellig som enkelte vil ha det til.

I senere innlegg vil jeg komme mer tilbake til hunders følelser, siden dette er et tema som fascinerer meg. 

Her er noen tips dersom du ønsker å lese mer om emnet. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar