onsdag 19. september 2012

Tips til ressurser for å lære om hundespråk

Det finnes mange rare oppfatninger om hund, hunders atferd og hvordan man skal forholde seg til dem. Dessverre er det fremdeles endel som insisterer på å klamre seg til gamle myter og treningmetoder basert på teorier vi nå vet er feil.
Moderne treningmetoder bygger på innsikt i hvordan hunden fungerer. Man har forsket på dette. Det er bare å gogle i vei, så finner du masse om hunders følelser, studier på deres kognitive evner, at de har evnen til å føle empati med oss osv.

Har du hund, bør du også vite noe om hundespråk. Hundespråk er ikke å legge andre i bakken med makt eller røske i nakkeskinnet. Vennlig hundespråk er heller ikke å stirre truende på hverandre. Dette er ikke en oppførsel du bør ha ovenfor hunden din, og er eksempler på metoder basert på utdatert kunnskap.

Hundespråk er så mye mer. Hvordan er kroppsholdningen til hunden? Viser hunden dempende eller avstandsøkend signaler? Hvis hunden bjeffer, hva slags bjeffing er det snakk om? Hvordan er blikket og munnvikene?

Det finnes ingen ende på navnene som bli satt på oss som faktisk prøver å basere hundetrening og hundehold på oppdatert viten om hund. Iblant virker det som det har gått sport i å finne på nye navn. Men jeg er en stolt "pølsetante", "velourpøbel" og definitivt en av "de nye".

Grunnholdningen til mine likesinnede og meg selv, er at hundetrening skal være en hyggelig opplevelse for hunden også. Man trenger ikke bruke metoder som baserer seg på å tilføre ubehag, og skremme hunden fra å gjøre feil. Man kan legge opp til at hunden kan lykkes hver gang i stedenfor. Vil du vite mer om bivirkningene av bruk av straff og ubehag i hundetrening, kan du lese her.

Ellers vil jeg anbefale noen veldig gode bøker om hunders språk og følelsesliv:

Patricia Mcconnell: For the love of a dog

Turid Rugaas: På talefot med hunden






Turid Rugaas: Bjeffing- språket som høres




Marc Bekoff: Dyrenes følelsesliv


I tillegg kan du prøve å få med deg foredrag ved Turid Rugaas, Runar Næss, Julian Brossè og Lars Fält. Det finnes mange fler, men disse kan jeg trygt anbefale.

Det finnes også minst èn flott facebookgruppe der man observerer og trener seg på å tolke hundespråk. Søk på "Observation skills for training dogs". Husk å les gruppebeskrivelsen nøye, her bruker man  for eksempel ikke utdaterte begreper som dominans og alfa for eksempel.

Læringsteori finner du mye bra om i blant annet:

Karen Pryors "Ikke skyt hunden ".

Kunnskap er en god ting. Det at man har hatt hund eller holdt på med hund i mange år er dessverre ingen garanti for at man holder seg oppdatert på viten om hund. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar